Од сите благодетни дарови со кои Бог го дарувал човекот, највозишен е дарот на љубовта. Љубовта е најсвето, најблаг-опријатно,  Најскапоцено и најрадосно чувство, без кое човекот не може да го замисли своето постоење и својот живот.

 

Највозвишениот облик на љубов, достоен за секоја пофалба и почит е љубовта на мајката кон своето чедо. Оваа љубов со сета своја длабочина и нежност, е најдлабокото и најсвето чувство со кое Бог го благословил секое суштество на земјата. Неинформираноста за сексу-алното и репродуктивното здравје е главна причина за донесување на одлука за абортус. Одлуката да се абортира е тешка, и самата по себе носи штетни последици, затоа државата треба да ја превземе одговорноста за запознавање на бремените жени со оследиците од абортусот. Како последици од абортусот се јавуваат траен стерилитет, Rh - сензи-билизација, трајно отстра-нување на матката, а многу често доаѓа и до смрт на бремената жена. 

        Во светот годишно абортираат по околу 42 милиони жени, односно секоја пета бременост завршува со абортус, а како последица на илегалните абортуси секоја седма минута умира по една жена. Според заедничкиот извештај на Канцеларијата за статистика на  Европската унија- Евростат и Европската Комисија, на секои 30 секунди во Европа се врши по еден абортус. Канцерот и абортусот  ретста-вуваат основни причини за зголемена стапка на  смртност во Европа. Намалувањето на бројот на живородени во Европа доведува до стареење на населението, а со тоа и до нерамнотежа во опшествената пирамида.

 

        Во Македонија бројот на абортуси е речиси ист со бројот на родени. Жртви во оваа невидлива војна има повеќе од сите убиства и погубувања заедно.  Смртоносни дела, носат смртоносни последици! Убивајќи ги своите деца, ние ја уништуваме својата земја, семејство, народ и иднина! Иднината на нашето општество стануваат гробиштата, а останките безлична прашина! Плодот како човечка личност треба да се заштити! Плодот како човечка личност не смее да биде уништитен!  Отсуство на морална и правна заштита на плодот и гаранција на неговиот живот ги прави бесмислени сите декларации за заштита на животот!

 

Слики 1


 

Прочитано: 3803
Коментари (8)Add Comment
0
...
напишал ljupka, април 22, 2010
abortusot ne go opravduvam bidejki ziveeme vo vreme na naprednata medicina ka de ima izbor i nacini za zastita od nesakana bremenost .grev e da se unisti eden zivot.
0
...
напишал VESNA DROGRISKA, април 26, 2010
ako nekoj ostane ramnodusen na ova neka poveli.Sekoja trudnica pred da se odluci za abortus treba da gi pogledne slikive. Pravoto na izbor se skratuva vo momentot koga zenata legnala vo krevet so mazot nezastitena
0
...
напишал SaLi, мај 04, 2010
DA SE DONESE ODLUKA DEKA DETETO TREBA DA SE UBIE ZA DA SE ZIVEE PO SVOJA VOLJA TOA E NAVISTINA BEDNO
0
...
напишал moni, мај 31, 2010
onije koi gi abortirat svoite deca od nemoralna pricina za mene se nejgolemite i najzlobnite zivotni sto postojat na planetava smilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gif
aleksandra
...
напишал aleksandra, јуни 17, 2010
slikive i videoto me sokiraa,ne ni pomisluvav deka vaka e abortusot.No stvarno e grev vaka da se odzeme zivotot na edno malo bespomosno bebence,abortusot ne ni treba da bide dozvolen sekade ne samo kaj nas smilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gif
0
...
напишал makedonka, јуни 18, 2010
nesum zamisluvala vakvo grozno newto...smilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifkatastrofa ova e grev neviden smilies/angry.gifsmilies/angry.gifse zgroziv od slikitesmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gifsmilies/angry.gif
0
...
напишал rajovska adrijana, август 14, 2010
abortusot e ubistvo i toj treba da se zabrani so zakon
0
...
напишал дарко1, октомври 20, 2013
И зошто после ме убедуваат дека тоа не е убиство? Зошто го пакуваатовој злочин во тие убави имиња, зошто? А кога ќе размислам, ова и навистина не е убиство, ова е масакар! Ова е најгрозната работа што човекот ја измислил.

Напишите коментар
намали | зголеми

busy