Од сите благодетни дарови со кои Бог го дарувал човекот, највозишен е дарот на љубовта. Љубовта е најсвето, најблаг-опријатно,  Најскапоцено и најрадосно чувство, без кое човекот не може да го замисли своето постоење и својот живот.

 

Највозвишениот облик на љубов, достоен за секоја пофалба и почит е љубовта на мајката кон своето чедо. Оваа љубов со сета своја длабочина и нежност, е најдлабокото и најсвето чувство со кое Бог го благословил секое суштество на земјата. Неинформираноста за сексу-алното и репродуктивното здравје е главна причина за донесување на одлука за абортус. Одлуката да се абортира е тешка, и самата по себе носи штетни последици, затоа државата треба да ја превземе одговорноста за запознавање на бремените жени со оследиците од абортусот. Како последици од абортусот се јавуваат траен стерилитет, Rh - сензи-билизација, трајно отстра-нување на матката, а многу често доаѓа и до смрт на бремената жена. 

        Во светот годишно абортираат по околу 42 милиони жени, односно секоја пета бременост завршува со абортус, а како последица на илегалните абортуси секоја седма минута умира по една жена. Според заедничкиот извештај на Канцеларијата за статистика на  Европската унија- Евростат и Европската Комисија, на секои 30 секунди во Европа се врши по еден абортус. Канцерот и абортусот  ретста-вуваат основни причини за зголемена стапка на  смртност во Европа. Намалувањето на бројот на живородени во Европа доведува до стареење на населението, а со тоа и до нерамнотежа во опшествената пирамида.

 

        Во Македонија бројот на абортуси е речиси ист со бројот на родени. Жртви во оваа невидлива војна има повеќе од сите убиства и погубувања заедно.  Смртоносни дела, носат смртоносни последици! Убивајќи ги своите деца, ние ја уништуваме својата земја, семејство, народ и иднина! Иднината на нашето општество стануваат гробиштата, а останките безлична прашина! Плодот како човечка личност треба да се заштити! Плодот како човечка личност не смее да биде уништитен!  Отсуство на морална и правна заштита на плодот и гаранција на неговиот живот ги прави бесмислени сите декларации за заштита на животот!

 

Три деца за добро здравје
Децата се добри за вашето здравје се додека не претерате со бројката, тврдат научниците.

Истражувањето во кое учествувале повеќе од 1,5 милиони жени и мажи открило дека родителството има непобитно дејство врз здравјето на родителите, бидејќи го намалува ризикот од појава на рак,

 срцеви заболувања, алкохолизам и шансите за загинување во сообраќајна несреќа. Но оваа врска помеѓу децата и здравјето зависи и од нивниот број.

Исто така, друго недамнешно истражување спроведено во Британија покажало дека најсреќни двојки се оние кои имаат три деца.
Прочитано: 4533
Коментари (6)Add Comment
0
...
напишал Ace, Vinica, март 25, 2010
Taka e, sekoj treba da ima 3 deca.
0
...
напишал Tanja, Aerodrom, март 26, 2010
So soprugot koga se zemavme, bevme mladi i bez pari. Planiravme 2 deca, no nekako ispadna da ostanam tret pat trudna. Denes imame 3 prekrasni angelchinja. Brakot funkcionira ODLICNO, a jas sum nasrekna koga sme na kup za rucek ili vecera.

P.S. Za gotvenje nemam problemi, no sadovite mi se problem. smilies/grin.gifsmilies/grin.gif No, postarata kerka ima 12 godini veke mi pomaga. Koga se saka, se' se moze.

Srekno na idnite mamicki so nivnite junaci i princezi.
0
...
напишал Dejan, април 09, 2010
Mene za malku ke me abortirale ama doktorot i rekol na majka mi deka i e slaba krvta i deka bi bilo dobro da poceka malku dur da zajakne.Ama potoa taa se predomislila bidejki trebalo da me ubivaat so nekoja inekcija(horor rabota).Taka da jas sum eden od retkite preziveani i sum mu blagodaren na Gospod sto e toa taka.Nemojte da si gi ubivate svoite nerodeni deca!Poglednete nekoja licnost bez koja ne mozete da go zamislite svojot zivot.Toa e licnosta sto planirate da ja ubiete.
0
...
напишал maja belcevska jevtimova, април 30, 2010
toe e pravilno smilies/grin.gifsmilies/angry.gifsmilies/sad.gif
0
...
напишал janeva dance, јули 09, 2010
Imam dve decinja devojce i momce, a cekam i treto koga ostanav bremena za treto cel den placev ne sakav bidejki maloto mi e 20 meseci se sramev koga nekoj ke mi kazese (a ti pak si bremena)propagav vo dupka od sram ama sega se naviknav, a da abortiram nema sansi.
0
...
напишал Jadre, септември 10, 2010
Prekrasno e da se ima tri deca,jas imam dve no koga bi mozela bi rodila uste edno no za zal nemozam,pa na site im sovetuvam da imaat tri deca,ubavo e i za decata i za roditelite

Напишите коментар
намали | зголеми

busy