Од сите благодетни дарови со кои Бог го дарувал човекот, највозишен е дарот на љубовта. Љубовта е најсвето, најблаг-опријатно,  Најскапоцено и најрадосно чувство, без кое човекот не може да го замисли своето постоење и својот живот.

 

Највозвишениот облик на љубов, достоен за секоја пофалба и почит е љубовта на мајката кон своето чедо. Оваа љубов со сета своја длабочина и нежност, е најдлабокото и најсвето чувство со кое Бог го благословил секое суштество на земјата. Неинформираноста за сексу-алното и репродуктивното здравје е главна причина за донесување на одлука за абортус. Одлуката да се абортира е тешка, и самата по себе носи штетни последици, затоа државата треба да ја превземе одговорноста за запознавање на бремените жени со оследиците од абортусот. Како последици од абортусот се јавуваат траен стерилитет, Rh - сензи-билизација, трајно отстра-нување на матката, а многу често доаѓа и до смрт на бремената жена. 

        Во светот годишно абортираат по околу 42 милиони жени, односно секоја пета бременост завршува со абортус, а како последица на илегалните абортуси секоја седма минута умира по една жена. Според заедничкиот извештај на Канцеларијата за статистика на  Европската унија- Евростат и Европската Комисија, на секои 30 секунди во Европа се врши по еден абортус. Канцерот и абортусот  ретста-вуваат основни причини за зголемена стапка на  смртност во Европа. Намалувањето на бројот на живородени во Европа доведува до стареење на населението, а со тоа и до нерамнотежа во опшествената пирамида.

 

        Во Македонија бројот на абортуси е речиси ист со бројот на родени. Жртви во оваа невидлива војна има повеќе од сите убиства и погубувања заедно.  Смртоносни дела, носат смртоносни последици! Убивајќи ги своите деца, ние ја уништуваме својата земја, семејство, народ и иднина! Иднината на нашето општество стануваат гробиштата, а останките безлична прашина! Плодот како човечка личност треба да се заштити! Плодот како човечка личност не смее да биде уништитен!  Отсуство на морална и правна заштита на плодот и гаранција на неговиот живот ги прави бесмислени сите декларации за заштита на животот!

 

Факти
Полемичкиот абортус на Мирјана Најчевска

ПОЛЕМИКА ЗА И ПРОТИВ АБОРТУСОТ

Полемичкиот абортус на Мирјана Најчевска

Да не замижуваме пред вистината! Колку и да е суверена - и токму затоа! - одлуката за абортусот не е дреболија! Таа го става на тест она најдлабокото, најчовечното и најнечовечното во човекот! Секој од нас е свесен дека тоа е така! Ниту еден пар не застанал пред потешка и пострашна одлука од одлуката да го абортира своето дете!

Доколку текстот „Соборливиот аргумент на Ферид Мухиќ“ беше потпишан со стандардното клише („Име и адреса познати на Редакцијата“), ќе бев сигурен дека тоа е уште еден полуписмен излив од перото на некој фрустриран медиумски егзибиционист. Какво разочарување! Потпишана е Мирјана Најчевска, и тоа како „универзитетски професор“!? По тонот на нетолерантност, лични дисквалификативи, фактографски неточности и логичка дезориентираност, писмото на Најчевска претставува девалвација на самата институција „универзитетски професор“, а рака на срце, би претставувало срам и за звањето учител во основно школо. Нејзиното писмо само е обид за полемика со „аргументот на Ферид Мухиќ“, кој воопшто не успева ни да се формира во полемички текст.

 
<< Почеток < Предходна 11 12 13 Следна > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL