Од сите благодетни дарови со кои Бог го дарувал човекот, највозишен е дарот на љубовта. Љубовта е најсвето, најблаг-опријатно,  Најскапоцено и најрадосно чувство, без кое човекот не може да го замисли своето постоење и својот живот.

 

Највозвишениот облик на љубов, достоен за секоја пофалба и почит е љубовта на мајката кон своето чедо. Оваа љубов со сета своја длабочина и нежност, е најдлабокото и најсвето чувство со кое Бог го благословил секое суштество на земјата. Неинформираноста за сексу-алното и репродуктивното здравје е главна причина за донесување на одлука за абортус. Одлуката да се абортира е тешка, и самата по себе носи штетни последици, затоа државата треба да ја превземе одговорноста за запознавање на бремените жени со оследиците од абортусот. Како последици од абортусот се јавуваат траен стерилитет, Rh - сензи-билизација, трајно отстра-нување на матката, а многу често доаѓа и до смрт на бремената жена. 

        Во светот годишно абортираат по околу 42 милиони жени, односно секоја пета бременост завршува со абортус, а како последица на илегалните абортуси секоја седма минута умира по една жена. Според заедничкиот извештај на Канцеларијата за статистика на  Европската унија- Евростат и Европската Комисија, на секои 30 секунди во Европа се врши по еден абортус. Канцерот и абортусот  ретста-вуваат основни причини за зголемена стапка на  смртност во Европа. Намалувањето на бројот на живородени во Европа доведува до стареење на населението, а со тоа и до нерамнотежа во опшествената пирамида.

 

        Во Македонија бројот на абортуси е речиси ист со бројот на родени. Жртви во оваа невидлива војна има повеќе од сите убиства и погубувања заедно.  Смртоносни дела, носат смртоносни последици! Убивајќи ги своите деца, ние ја уништуваме својата земја, семејство, народ и иднина! Иднината на нашето општество стануваат гробиштата, а останките безлична прашина! Плодот како човечка личност треба да се заштити! Плодот како човечка личност не смее да биде уништитен!  Отсуство на морална и правна заштита на плодот и гаранција на неговиот живот ги прави бесмислени сите декларации за заштита на животот!

 

Факти
Секоја трета бременост, абортус

Абортусот е најпопуларна метода за прекин на несакана бременост меѓу Македонките. Наместо да побараат контрацептивни средства или на друг начин да се заштитат од непланирана бременост, девојките и жените во земјава забременуваат, па потоа бараат начин да ја сменат таквата состојба.

Податоците од Републичкиот завод за здравствена заштита покажуваат дека во 2005 година се регистрирани вкупно 6.436 абортуси, што претставува 28,3 абортуси на 100 породувања. Бројката за прекини на бременост минатата година е речиси приближна, но точните статистики се уште не се готови. Од РЗЗЗ велат дека во 2005 година во советувалиштата за планирање на семејство се издадени вкупно 12.286 контрацептивни средства, од кои 56 отсто се за орална контрацепција, а 28 проценти се други локални средства.

Она што загрижува е дека само 9,9 отсто од вкупно регистрираните први посети на гинеколог се од девојчиња на возраст до 19 години. Тоа значи дека жените над оваа возраст на гинеколог одат дури кога ќе имаат некаков проблем или дури откако ќе забременат.

 
Статистика

Абортуси има исто колку и раѓања

Во 2005 година во земјава официјално се регистрирани 6.436 абортуси, а многу поголема е бројката на дивите абортуси.

Во Македонија само два отсто од женската популацијата употребува таблетите за контрацепција како метода за заштита од несакана бременост. Овој процент е толку низок со што Македонија, во споредба со земјите во регионот, е на последно место според тоа колку е застапена оралната контрацепција. Повеќе таблети за заштита од бременост користат жените во Албанија и тоа околу 3,5 отсто, потоа Србија и Црна Гора со 2,8 отсто и Украина со 2,1 отсто. Оралната контрацепција во Турција е застапена со 8 отсто, Хрватска со 9 отсто, а во Словенија овој процент се искачува на 23 отсто.Овие фрапантни податоци вчера ги изнесе претседателот на Здружението на гинеколозите, д-р Славејко Сапунов, по повод 26 Септември, кој првпат се одбележува како Светски ден на контрацепција, под мотото „Живеј го својот живот, пред да започнеш друг“. Тој посочи дека во нашава земја како заштита при сексот повеќе се практикуваат кондоми и тоа 14 отсто и спирали кај жените. Тој укажа дека од 210 милиони бремености годишно во светот, 17 милиони завршуваат со абортуси.Поради тоа не зачудуваат ни сознанијата дека бројот на раѓањата во земјата се доближува до бројот на абортусите. Во Скопје овие два параметра -раѓањата и абортусите - се речиси изедначени, потенцира д-р Мирослав Темелковски, претседател на приватните гинеколози, кој, сепак, немаше податок колку од абортусите се прават на црно во приватните ординации.Според официјалните податоци на Републичкиот завод за здравствена заштита, во 2005 година во земјава се регистрирани 6.436 абортуси, извршени во здравствените установи што имаат дозвола за вакви интервенции. Тоа значи дека на секои 100 породувања имало по 28 абортуси. Бројката на абортусите што се прават диво е многупоголема.

 
Убивање на беспомошните

Секаде го слушаме зборот мир, но тоа е лага, тоа е гнасно лицемерие. Тоа е еден од зверските ликови на современиот цивилизиран свет.

Околу нас се случува војна, непрестана и окрутна, во која нема примирје или свршеток, каде нема победник и победени, туку постојат само џелати и нивни жртви. Оваа војна го има зафатено целиот свет, но со посебен интензитет земјите кои се гордеат со својата цивилизација, култура и прогресс. Оваа војна е нечовечна, систематска кланица, геноцид без преседан и аналогија во историјата на целото човештво; тоа е војна на родителите против сопствените деца. Тоа е војна во која се пролеваат реки на крв, каде што убиството е соединето со мачењето. Тоа е кланица, која секоја година носи повеќе десетици милиони жртви со лицемерие својствено на современиот човек, затоа што не се нарекува со своето име - убивање на невините  и беспомошните, со садизмот на џелатите во концентрационите логори, легализирани со правото на убиство и злосторство, туку е сокриен и маскиран со магловитиот и безобразно лицемерниот термин- абортус, т.е. исфрлање надвор, како да се работи за непотребни партали кои од куќата се исфрлаат на ѓубриште, а не за живо битие, за дете.

 
Секои 30 секунди во ЕУ се извршува по еден абортус

Се наведува во заедничкиот извештај на Канцеларијата за статистика на Европската унија – Еуростат и Европската комисија.

Преточено во цифри, секоја шеста бременост, односно 17.2 проценти од бремените жени во ЕУ абортираат, пишува шпанскиот неделник Епоха (Epoca).Земја со најмногу извршени абортуси е Франција (вкупно 208,759), а потоа следат Велика Британија (195.483), Италија (133.000), Германија (128.030) и Шпанија (79.780).
Дури три четвртини од абортирањата во ЕУ се направени во овие пет земји.

Со оглед на тоа, се споменува во извештајот, Европа стана „стариот континент“, бидејќи во неа секоја шеста личност е постара од 65 години.

 
Годишно абортираат 42 милиони жени

http://www.emedicina.info/slike_web/euromedic/ginekologija_240206.jpg

Секои седум минути една жена умира како последица од илегален абортус“, стои на страницата која нуди помош на жените од земјите каде абортусот е забранет.

На страницата Women on Web сите кои сакаат можат да ја раскажат својата приказна за своето непријатно искуство, да дискутираат за тоа, да побараат совет и да донираат пари за помош на жените во целиот свет, за да им се овозможи сигурен и стручен абортус, но се нудат и таблети кои предизвикуваат абортус.

 
<< Почеток < Предходна 11 12 13 Следна > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL