Од сите благодетни дарови со кои Бог го дарувал човекот, највозишен е дарот на љубовта. Љубовта е најсвето, најблаг-опријатно,  Најскапоцено и најрадосно чувство, без кое човекот не може да го замисли своето постоење и својот живот.

 

Највозвишениот облик на љубов, достоен за секоја пофалба и почит е љубовта на мајката кон своето чедо. Оваа љубов со сета своја длабочина и нежност, е најдлабокото и најсвето чувство со кое Бог го благословил секое суштество на земјата. Неинформираноста за сексу-алното и репродуктивното здравје е главна причина за донесување на одлука за абортус. Одлуката да се абортира е тешка, и самата по себе носи штетни последици, затоа државата треба да ја превземе одговорноста за запознавање на бремените жени со оследиците од абортусот. Како последици од абортусот се јавуваат траен стерилитет, Rh - сензи-билизација, трајно отстра-нување на матката, а многу често доаѓа и до смрт на бремената жена. 

        Во светот годишно абортираат по околу 42 милиони жени, односно секоја пета бременост завршува со абортус, а како последица на илегалните абортуси секоја седма минута умира по една жена. Според заедничкиот извештај на Канцеларијата за статистика на  Европската унија- Евростат и Европската Комисија, на секои 30 секунди во Европа се врши по еден абортус. Канцерот и абортусот  ретста-вуваат основни причини за зголемена стапка на  смртност во Европа. Намалувањето на бројот на живородени во Европа доведува до стареење на населението, а со тоа и до нерамнотежа во опшествената пирамида.

 

        Во Македонија бројот на абортуси е речиси ист со бројот на родени. Жртви во оваа невидлива војна има повеќе од сите убиства и погубувања заедно.  Смртоносни дела, носат смртоносни последици! Убивајќи ги своите деца, ние ја уништуваме својата земја, семејство, народ и иднина! Иднината на нашето општество стануваат гробиштата, а останките безлична прашина! Плодот како човечка личност треба да се заштити! Плодот како човечка личност не смее да биде уништитен!  Отсуство на морална и правна заштита на плодот и гаранција на неговиот живот ги прави бесмислени сите декларации за заштита на животот!

 

Факти
ЕВРОПСKИ ВРЕДНОСТИ ЧЛЕНKА НА ЕУ ГО ЗАБРАНУВА АБОРТУСОТ

ЕВРОПСKИ ВРЕДНОСТИ ЧЛЕНKА НА ЕУ ГО ЗАБРАНУВА АБОРТУСОТ

Нема хистерија во Скопје за друштвото на Македонија со Шпанија

Шпанија наскоро ќе добие нов закон за предвремено прекинување на бременоста. Владата на Шпанија го одобрила еден од најрестриктивните закони за абортус според кој предвремениот прекин на абортусот ќе биде можен само ако плодот е резултат на силување или ако го загрозува здравјето на жената.

 
Намален бројот на живородени деца во третиот квартал

Во третиот квартал годинава во Македонија се евидентирани 6.285 живородени деца, што е помалку за 3,2 отсто во однос на овој период лани.

Според објавените податоци на Државниот завод за статистика, бројот на умрени лица во третиот квартал од 2013 година бележи зголемување од 0,1 отсто и изнесува 4.599, а од нив 52 се доенчиња.

 
Марш на родители и деца „Повеќе, посреќни! Зголеми го своето семејството“


Недела, 17 ноември во центарот на Скопје се одржа најавениот Марш на родители и деца под мотото „Повеќе, посреќни! Зголеми го своето семејството“.

Околу 2000 родители и деца продефилираа низ центарот на Скопје, почнувајќи од Жена-парк, кон плоштадот Македонија, по улицата Македонија, се до платото пред Спомен куќата на Мајка Тереза.

Настанот помина во убава атмосфера, во која можеа да се видат лица од секоја старосна група почнувајќи од бебиња и мали деца, нивните родители, како и нивните баби и дедовци. Организатор на маршот е Здружението за заштита на правата на детето.

 
МАРШ ЗА ЖИВОТ НА ДЕТСКИТЕ КОЛИЧКИ

17.11.2013 година (недела) од 12.00 часот, Почетна локација: Парк „Жена Борец“ Скопје.

Исто како минатата година, така и оваа, утре (недела, 17.11.2013 година) со почеток во 12.00 часот ќе се одржи „Марш за живот“ во организација на неколку невладини организации.Рутата на движење на маршот ќе биде од паркот „Жена борец“, преку „Порта Македонија“ кон плоштадот „Македонија“ т.е. фонтаната „Воин на коњ“ , ќе продолжи преку улица „Македонија“ кон крајната дестинација - пред спомен куќата на Мајка Тереза.

 
Споделете искуство и спасете живот


Почитувани читатели, Веб страницата АбортусНЕ Ве повикува да ги споделите вашите искуства, со што ќе придонесете во тоа, што е можно поголем број на луѓе да ја дознаат вистината за абортусот. Со испраќање на вашите стории поврзани со абортусот, можеме заеднички да им помогнеме на сите оние кои се во дилема дали да се одлучат на овој чекор.Анонимните стории поврзани со наши читателки или нивни блиски, кои сакале да абортираат, но сепак се одлучиле да не го направат тоа, како и животни приказни во кои припадничките на понежниот пол одлучиле да абортираат и денес, поради медицински, морални и други причини се кајат поради тоа, испраќајте ни ги на следниов маил: Е-маил адресата e заштитена од спам ботови.

 
<< Почеток < Предходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следна > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL