Од сите благодетни дарови со кои Бог го дарувал човекот, највозишен е дарот на љубовта. Љубовта е најсвето, најблаг-опријатно,  Најскапоцено и најрадосно чувство, без кое човекот не може да го замисли своето постоење и својот живот.

 

Највозвишениот облик на љубов, достоен за секоја пофалба и почит е љубовта на мајката кон своето чедо. Оваа љубов со сета своја длабочина и нежност, е најдлабокото и најсвето чувство со кое Бог го благословил секое суштество на земјата. Неинформираноста за сексу-алното и репродуктивното здравје е главна причина за донесување на одлука за абортус. Одлуката да се абортира е тешка, и самата по себе носи штетни последици, затоа државата треба да ја превземе одговорноста за запознавање на бремените жени со оследиците од абортусот. Како последици од абортусот се јавуваат траен стерилитет, Rh - сензи-билизација, трајно отстра-нување на матката, а многу често доаѓа и до смрт на бремената жена. 

        Во светот годишно абортираат по околу 42 милиони жени, односно секоја пета бременост завршува со абортус, а како последица на илегалните абортуси секоја седма минута умира по една жена. Според заедничкиот извештај на Канцеларијата за статистика на  Европската унија- Евростат и Европската Комисија, на секои 30 секунди во Европа се врши по еден абортус. Канцерот и абортусот  ретста-вуваат основни причини за зголемена стапка на  смртност во Европа. Намалувањето на бројот на живородени во Европа доведува до стареење на населението, а со тоа и до нерамнотежа во опшествената пирамида.

 

        Во Македонија бројот на абортуси е речиси ист со бројот на родени. Жртви во оваа невидлива војна има повеќе од сите убиства и погубувања заедно.  Смртоносни дела, носат смртоносни последици! Убивајќи ги своите деца, ние ја уништуваме својата земја, семејство, народ и иднина! Иднината на нашето општество стануваат гробиштата, а останките безлична прашина! Плодот како човечка личност треба да се заштити! Плодот како човечка личност не смее да биде уништитен!  Отсуство на морална и правна заштита на плодот и гаранција на неговиот живот ги прави бесмислени сите декларации за заштита на животот!

 

Факти
ПОТРЕСНО: Абортусот и животната драма на мајката на Тиаго Силва (ФОТО)

Мајката на Тијаго, Ангела кога останала бремена со Тијаго веќе имала две деца, момче и девојче.

Тијаго Слива е еден од најдобрите играчи на Бразил. Тој е толку значаен играч, што многумина обвинија дека „Кариоките“ загубија од Германија токму поради тоа што не играше.Но, многумина не ја знаат сторијата за животот на Силва, која сега е прикажана во мини документарец и ги изненади сите кои го гледале.

 
Ултразвук (ехограф, видеозон) на бебе до трет месец

Кога се зборува за бременоста и абортусусите, скоро секогаш лекарите и генеколозите, кои го заштитуваат вештачкото прекинување на бременоста, користат зборови и изрази, кои ја омаловажуваат вредноста на новиот човечки живот во мајката. Тие го правят тоа, за да и биде „полесно“, ако земала решение за отстранување на детето.

 
Франција протестира против абортусот и хомосексуалните бракови

„Семејството е основната вредност на општеството", е мотото на протестите на кои повеќето демонстранти беа семејства од средната класа, некои дури и туркаа мали деца во колички.

 

 
Норвешка: Нови рестриктивни ограничувања на абортусот

Норвешката влада постави ограничувања за извршување абортус откако се обелодени дека 17 здрави фетуси кои може да преживеат и надвор од матката на мајката, биле абортирани од 2001 година. На некои од абортираните фетуси срцата им чукале и по 45 до 90 минути. Новите закони ќе го забранат абортусот по 21 недела и 6 дена од бременоста.

Откако бабиците се пожалија дека се извршуваат абортуси

 
Папата: Абортусот е ужасен, децата се жртвите

Поради обвиненијата на кои наиде Папата од страна на конзервативците на Римокатоличката црква поради неизјаснување на став околу абортусот, тој најжестоко го осуди абортусот како „ужасен“ симптом на „фрагментирана култура“ која не го цени животот.

 
<< Почеток < Предходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следна > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL