Од сите благодетни дарови со кои Бог го дарувал човекот, највозишен е дарот на љубовта. Љубовта е најсвето, најблаг-опријатно,  Најскапоцено и најрадосно чувство, без кое човекот не може да го замисли своето постоење и својот живот.

 

Највозвишениот облик на љубов, достоен за секоја пофалба и почит е љубовта на мајката кон своето чедо. Оваа љубов со сета своја длабочина и нежност, е најдлабокото и најсвето чувство со кое Бог го благословил секое суштество на земјата. Неинформираноста за сексу-алното и репродуктивното здравје е главна причина за донесување на одлука за абортус. Одлуката да се абортира е тешка, и самата по себе носи штетни последици, затоа државата треба да ја превземе одговорноста за запознавање на бремените жени со оследиците од абортусот. Како последици од абортусот се јавуваат траен стерилитет, Rh - сензи-билизација, трајно отстра-нување на матката, а многу често доаѓа и до смрт на бремената жена. 

        Во светот годишно абортираат по околу 42 милиони жени, односно секоја пета бременост завршува со абортус, а како последица на илегалните абортуси секоја седма минута умира по една жена. Според заедничкиот извештај на Канцеларијата за статистика на  Европската унија- Евростат и Европската Комисија, на секои 30 секунди во Европа се врши по еден абортус. Канцерот и абортусот  ретста-вуваат основни причини за зголемена стапка на  смртност во Европа. Намалувањето на бројот на живородени во Европа доведува до стареење на населението, а со тоа и до нерамнотежа во опшествената пирамида.

 

        Во Македонија бројот на абортуси е речиси ист со бројот на родени. Жртви во оваа невидлива војна има повеќе од сите убиства и погубувања заедно.  Смртоносни дела, носат смртоносни последици! Убивајќи ги своите деца, ние ја уништуваме својата земја, семејство, народ и иднина! Иднината на нашето општество стануваат гробиштата, а останките безлична прашина! Плодот како човечка личност треба да се заштити! Плодот како човечка личност не смее да биде уништитен!  Отсуство на морална и правна заштита на плодот и гаранција на неговиот живот ги прави бесмислени сите декларации за заштита на животот!

 

Кристијано Роналдо за малку ќе го загубел животот преку абортус

Мајката на Кристијано Роналдо веќе имала 3 деца кога повторно останала бремена. Сакала да абортира, се напила течност, но за среќа тоа било неуспешно. Докторот ја убедил да го задржи бебето, а така бил спасен животот на малиот Кристијано Роналдо, кој ќе стане најдобар фудбалер на светот.


Иако немала дозвола од лекарот, Долорес Авеиро се обидела да абортира кога дознала дека носи дете, признала таа во својата автобиографија.

Шокантно признание на мајката на Кристијано Роналдо. Во својата автобиографија „Мајка храброст“, Долорес открива дека се обидела да абортира. Таа не добила дозвола од лекарот, па затоа се обидела тоа да го направи сама дома.


-Сакав да абортирам, но лекарот не ја поддржа мојата одлука, па се обиде тоа да го направи сама дома, напишала Авеиро во својата книга.

Со оглед на тоа дека не сакала да го послуша лекарот, Долорес со пиење на топол алкохолен пијалок се обидела, но не успеала во целта да абортира.


Автобиографијата е во продажба во Португалија, а Роналдо не бил на промоцијата.

-Кога дозна ми рече: „Види мамо, си сакала да ме абортираш, а сега јас ум тој кој ја држи ова куќа“, - изјавила Долорес за тоа што и рекол познатиот фудбалер кога ја дознал вистината.

Прочитано: 1777
Коментари (0)Add Comment

Напишите коментар
намали | зголеми

busy