Од сите благодетни дарови со кои Бог го дарувал човекот, највозишен е дарот на љубовта. Љубовта е најсвето, најблаг-опријатно,  Најскапоцено и најрадосно чувство, без кое човекот не може да го замисли своето постоење и својот живот.

 

Највозвишениот облик на љубов, достоен за секоја пофалба и почит е љубовта на мајката кон своето чедо. Оваа љубов со сета своја длабочина и нежност, е најдлабокото и најсвето чувство со кое Бог го благословил секое суштество на земјата. Неинформираноста за сексу-алното и репродуктивното здравје е главна причина за донесување на одлука за абортус. Одлуката да се абортира е тешка, и самата по себе носи штетни последици, затоа државата треба да ја превземе одговорноста за запознавање на бремените жени со оследиците од абортусот. Како последици од абортусот се јавуваат траен стерилитет, Rh - сензи-билизација, трајно отстра-нување на матката, а многу често доаѓа и до смрт на бремената жена. 

        Во светот годишно абортираат по околу 42 милиони жени, односно секоја пета бременост завршува со абортус, а како последица на илегалните абортуси секоја седма минута умира по една жена. Според заедничкиот извештај на Канцеларијата за статистика на  Европската унија- Евростат и Европската Комисија, на секои 30 секунди во Европа се врши по еден абортус. Канцерот и абортусот  ретста-вуваат основни причини за зголемена стапка на  смртност во Европа. Намалувањето на бројот на живородени во Европа доведува до стареење на населението, а со тоа и до нерамнотежа во опшествената пирамида.

 

        Во Македонија бројот на абортуси е речиси ист со бројот на родени. Жртви во оваа невидлива војна има повеќе од сите убиства и погубувања заедно.  Смртоносни дела, носат смртоносни последици! Убивајќи ги своите деца, ние ја уништуваме својата земја, семејство, народ и иднина! Иднината на нашето општество стануваат гробиштата, а останките безлична прашина! Плодот како човечка личност треба да се заштити! Плодот како човечка личност не смее да биде уништитен!  Отсуство на морална и правна заштита на плодот и гаранција на неговиот живот ги прави бесмислени сите декларации за заштита на животот!

 

Марш за живот и семејство во Полска

Во неделата, илјадници Полјаци радосно маршираа за живот и семејство со мулти-обоени банери и знамиња низ улиците на градот, каде што беше формирано движењето Солидарност. Ова е четврти марш за живот и семејство во Полска, кој е ко-организиран од страна на полската организација Human Life International.


Маршот започна на симболичниот споменик на Бродоградилиште Работник на жртвите на комунизмот, кој прикажува три крста со распнати сидра. Некои од демонстрантите носеа долг транспарент на кој беше испишан целиот текст на документот Ватикан, кој се однесува на почитување на човечкиот живот во своето потекло и достоинството на раѓање.

Gdanskmarch-500

 

Специјален гостин на маршот беше Бертранд Биш од Франција, учесник на големи маршови во одбрана на бракот и семејството во Парис. Во својот говор тој повика на активна одбрана на фундаменталните права на фамилијата, инсистирајќи на тоа дека секое дете има право на татко и мајка, а не на родител 1 и на родител 2. Тој предупреди дека во Полска се повторува француското сценарио за уништување на авторитетот на црквата.

 

Учесниците на маршот кои извикуваа про-фамилијарни слогани пристигнаа во базиликата Света Марија.

Прочитано: 1515
Коментари (0)Add Comment

Напишите коментар
намали | зголеми

busy