Од сите благодетни дарови со кои Бог го дарувал човекот, највозишен е дарот на љубовта. Љубовта е најсвето, најблаг-опријатно,  Најскапоцено и најрадосно чувство, без кое човекот не може да го замисли своето постоење и својот живот.

 

Највозвишениот облик на љубов, достоен за секоја пофалба и почит е љубовта на мајката кон своето чедо. Оваа љубов со сета своја длабочина и нежност, е најдлабокото и најсвето чувство со кое Бог го благословил секое суштество на земјата. Неинформираноста за сексу-алното и репродуктивното здравје е главна причина за донесување на одлука за абортус. Одлуката да се абортира е тешка, и самата по себе носи штетни последици, затоа државата треба да ја превземе одговорноста за запознавање на бремените жени со оследиците од абортусот. Како последици од абортусот се јавуваат траен стерилитет, Rh - сензи-билизација, трајно отстра-нување на матката, а многу често доаѓа и до смрт на бремената жена. 

        Во светот годишно абортираат по околу 42 милиони жени, односно секоја пета бременост завршува со абортус, а како последица на илегалните абортуси секоја седма минута умира по една жена. Според заедничкиот извештај на Канцеларијата за статистика на  Европската унија- Евростат и Европската Комисија, на секои 30 секунди во Европа се врши по еден абортус. Канцерот и абортусот  ретста-вуваат основни причини за зголемена стапка на  смртност во Европа. Намалувањето на бројот на живородени во Европа доведува до стареење на населението, а со тоа и до нерамнотежа во опшествената пирамида.

 

        Во Македонија бројот на абортуси е речиси ист со бројот на родени. Жртви во оваа невидлива војна има повеќе од сите убиства и погубувања заедно.  Смртоносни дела, носат смртоносни последици! Убивајќи ги своите деца, ние ја уништуваме својата земја, семејство, народ и иднина! Иднината на нашето општество стануваат гробиштата, а останките безлична прашина! Плодот како човечка личност треба да се заштити! Плодот како човечка личност не смее да биде уништитен!  Отсуство на морална и правна заштита на плодот и гаранција на неговиот живот ги прави бесмислени сите декларации за заштита на животот!

 

Фотографија од насилен абортус ја вознемири Кина

Застрашувачка фотографија, на која се гледа телото на абортирано бебе во 9-тиот месец од бременоста, потопено во кофа со вода, изминатиове неколку недели кружи низ светските интернет портали.

Фотографијата, на која се гледаат глава и рака на детенцето и една голема црвена кофа на подот, беше објавен на кинескиот веб сервис на компанијата Baidu, а пред тоа, неколку недели кружеше на Weibo, кинеска верзија на Твитер, која има над 260 милиони корисници.

Очигледно, бебето е жртва на политиката на земјата за едно дете. Абортусот се чини дека се случил на 26 март, бидејќи семејството било прогонувано од страна на полицијата во градот Moshan, поради тоа што двојката веќе има едно дете.Објавената фотографија предизвика лавина реакции од страна на многу невладини организации кои се борат за правата на жените, организации за заштита на правото на живот, како и здруженијата кои се противат на политиката за едно дете во Кина.

Во знак на протест, активистите за заштита на правата на неродените формираа и фан-страница на Faceebook, која можете да ја видите доколку кликнете
ТУКА.

Прочитано: 4570
Коментари (0)Add Comment

Напишите коментар
намали | зголеми

busy