Од сите благодетни дарови со кои Бог го дарувал човекот, највозишен е дарот на љубовта. Љубовта е најсвето, најблаг-опријатно,  Најскапоцено и најрадосно чувство, без кое човекот не може да го замисли своето постоење и својот живот.

 

Највозвишениот облик на љубов, достоен за секоја пофалба и почит е љубовта на мајката кон своето чедо. Оваа љубов со сета своја длабочина и нежност, е најдлабокото и најсвето чувство со кое Бог го благословил секое суштество на земјата. Неинформираноста за сексу-алното и репродуктивното здравје е главна причина за донесување на одлука за абортус. Одлуката да се абортира е тешка, и самата по себе носи штетни последици, затоа државата треба да ја превземе одговорноста за запознавање на бремените жени со оследиците од абортусот. Како последици од абортусот се јавуваат траен стерилитет, Rh - сензи-билизација, трајно отстра-нување на матката, а многу често доаѓа и до смрт на бремената жена. 

        Во светот годишно абортираат по околу 42 милиони жени, односно секоја пета бременост завршува со абортус, а како последица на илегалните абортуси секоја седма минута умира по една жена. Според заедничкиот извештај на Канцеларијата за статистика на  Европската унија- Евростат и Европската Комисија, на секои 30 секунди во Европа се врши по еден абортус. Канцерот и абортусот  ретста-вуваат основни причини за зголемена стапка на  смртност во Европа. Намалувањето на бројот на живородени во Европа доведува до стареење на населението, а со тоа и до нерамнотежа во опшествената пирамида.

 

        Во Македонија бројот на абортуси е речиси ист со бројот на родени. Жртви во оваа невидлива војна има повеќе од сите убиства и погубувања заедно.  Смртоносни дела, носат смртоносни последици! Убивајќи ги своите деца, ние ја уништуваме својата земја, семејство, народ и иднина! Иднината на нашето општество стануваат гробиштата, а останките безлична прашина! Плодот како човечка личност треба да се заштити! Плодот како човечка личност не смее да биде уништитен!  Отсуство на морална и правна заштита на плодот и гаранција на неговиот живот ги прави бесмислени сите декларации за заштита на животот!

 

Животот започнува со зачнувањето

Добитници на овогодинешните награди за заштита на правото на живот на неродените бебиња, што ги доделува женската невладина организација Ревита од Битола се американскиот конгресмен Крис Хил, оперскиот пејач Борис Трајанов и блогерката и борец за права на неродените Слаѓана Димитровска.

revita-1.jpg-500

- Добитниците на овогодишната награда го штитеа правото на живот на тие што не можат да зборуваат, односно на неродените бебиња. Ние како невладина организација која се бори за заштита на животот на неродените деца сметаме дека овие три личности имаат дадено голем придонес во оваа сфера, рече претседателката на НВО Ревита Благица Пеповска.

Еден од добитниците на наградата конгресменот Крис Смит, кој работи на голем број проблеми поврзани со човековите права, вели дека во центарот на оваа негова работа е убедувањето и верувањето дека секој човечки живот е свет.

 

revita-2.jpg-500

- Веќе 40 години, односно уште пред да влезам во Конгресот, работам да ги заштитам животите и на мајките и на неродените деца. Верувам дека абортусот е насилство над децата, но и дека многу ги повредува и жените, рече Смит.

Тој вели дека соработува со невладина организација во која сите жени што членуваат имале по еден или повеќе абортуси. Сите тие, рече, сметаат дека жртви на абортусот се и неродените деца и жените - децата со очигледна смрт, а жената е оставена да сноси и физички и психички последици по извршениот абортус.

revita-3.jpg-500

Заради тоа, рече, во Америка има сериозни размислувања за лимитирање на абортусот.

Оперскиот пејач Борис Трајанов истакна дека преку едукацијата на младите треба да се влијае за да не се случуваат абортусите, додавајќи дека животот започнува со зачнувањето во удробата на мајката, а абортусот е негово убивање.

Прочитано: 4190
Коментари (0)Add Comment

Напишите коментар
намали | зголеми

busy